Hawaii, a Csendes-óceán gyöngyszemei

 Indulás: 2018. január 25.
Időtartam: 14 nap
Részvételi díj: 837 000 Ft/fő + repülőjegy

img_beach2

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti, Park Pearl Harbour kikötője, a polinéz királyok palotái, a Jurassic Park trópusi esőerdői

Miért éppen Hawaii?

1. Hawaii nem csak egy trópusi szigetcsoport, ahol egész évben “tombol a nyár”. Aktív vulkánjai, természeti látnivalói, kávé és ananász ültetvényei, illetve gazdag kulturális öröksége a természetjárók paradicsomává is teszik.

2. A kiscsoportos létszámnak köszönhetően a lehető legtöbb látnivaló sűríthető a körutazásba.

3. Ki ne látta volna a Jurrasic Park című sikerfilmet? Ennek forgatási helyszínét is felkeressük…

Utazás: menetrend szerinti repülőjáratokon, átszállással, a helyszínen kisbusszal

Szállás: szállodák 2 ágyas szobáiban;

Ellátás: önellátás

hanalei_bay_kauai_wedding_location

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: habár köztudott, hogy Földünk legtisztább vizei a Csendes-óceán közepén emelkedő Hawaii-szigetek partjait mossák (bolygónk talán legszebb, fehér homokos strandjaival) – az európaiak mégsem nyaralni érkeznek ebbe a trópusi paradicsomba. Túlságosan sok a természeti látnivalója, ráadásul túlságosan gazdag kulturális örökséggel – ahhoz, hogy tengerpartján sütkérezve elszalasszuk egyedi különlegességeit. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti Park; Pearl Harbour kikötője; a Polinéz királyok palotái, templomai és sírjai; a Jurassic Park trópusi esőerdői; James Cook kapitány tengeri sírja; a kávé, ananász, cukornád ültetvények világa – vagy az egekig nyúló, hófödte csúcsokra épített csillagvizsgálók – csak néhány tetszőlegesen megemlített világra szóló élmény – a megannyiból.

Program:

1. nap: Irány a Csendes-óceán közepe

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 4:20-kor. Elrepülés menetrendszerinti járaton 6:20-kor az Egyesült Államokba, majd onnan a Csendes-óceánon át, a Hawaii –szigetekre. Étkezések a repülőgépeken. Útközben rövid áttekintés a 132 szigetből (8 nagyobb, lakott sziget) álló, 16.700 km2 területű trópusi szigetcsoport természeti földrajzáról. Az időzónák átlépésének köszönhetően este 19:50-kor megérkezés O’ahu szigetére, Honolulu-ba. Kisbuszunk átvétele után rövid utazás a Waikiki városrészben lévő szállodánkba. Éj Waikikin.

2. nap: Aloha Honolulu! Reggelit követően 8:00-tól séta a Waikiki Beach központi strandjain, a Kapaemahu Varázs Köveihez. (Az erőadó köveket Tahitiről jött varázslók hagyták itt – aki átöleli őket, fáradhatatlanná válik, testiekben és lelkiekben egyaránt.) Fotószünet Duke Kahanamoku (1890-1968) a szörfözés atyja szobránál. Rövid strandolási lehetőség, majd városnézés a 360.000 lakosú fővárosban. O’ahu jelentése „A gyülekezőhely”, míg Honululu-é „A védett öböl”. Így érthető, hogy a szigetek 1.300.000 lakosának 80%-a ezen a szigeten, s ennek is 1/3 része Honolulu-n él. Az óceánparti nagyváros a természeti szépségek és modern építészet harmonikus ötvözete, óceánfrontján trópusi korallpadokkal, hátterében zöld, trópusi erdőkkel borított hegyoldalakkal. A városnézés fontosabb állomásai: State Capitol – St. Andrews Katedrális – Washington ház (volt kormányzói palota) – Iolani Palota (belülről is) – Nagy Kamehameha (1782-1819) szobra – Lili’ Uokalani királyné szobra – Ali Iolani Hale – Kawaiaha’O templom – Missziós házak múzeum.  Látogatás a  Bishop Múzeumban, a világ legnagyobb polinéz kiállítás együttesének megtekintésével. (A múzeum Hawaii mellett, rendkívül gazdag Polinézia, Mikronézia és Melanézia gyűjteménnyel is bír.) Esti séta az óceánparton, további strandolási lehetőséggel. Éj Waikikin.

hawaii2007-waikiki_31

3. nap:  Pearl Harbor és Waikiki azúrkék vizei

Reggeli után látogatás Pearl Harborban. A kikötő tengeri múzeuma átfogó áttekintést ad az 1941. dec. 7-én történt japán támadástól – a II. világháború legnagyobb tengeri csatáin át – az 1945. szept. 2-i japán fegyverletételig. Látogatás hajóval az elsüllyedt USS Arizona tengeri roncsánál.  2 órás bejárás a Missouri csatahajón. Utazás a Kalaniana ’Ole főút festői útvonalán a sziget legkeletibb csücskéhez, a Makapu’u –fok világítótornyához. Kb. 2 órás séta, közben a Koko kráter panorámáinak fényképezéses a hozzá kapcsolódó sikamlós polinéz mondák megismerése.  A naplemente fényképezése a Hilton Hawaiian Village Lagúna pálmákkal övezett, fehér homokos strandján. (Figyelem! A napi programok sorrendje a Pearl Harborból kapott visszaigazolások függvénye.) Éj Waikikin.

pali-lookout-oahu-hawaii-1600-620

4. nap: O’ahu trópusi ültetvényei és a Föld legnagyobb hullámai 

Reggeli után csomagjaink leadási lehetősége a poggyász szobában. (Csak 2 napi felszerelést viszünk megunkkal) Látogatás a Diamond Head Parkban. Könnyű séta a vulkáni kráter peremen, a főváros csodaszép panorámáinak fényképezésével. Utazás a sziget belsejébe. A Dole ültetvény megtekintése, helyi vezetéssel. Ismerkedés a birodalom alapító James D. Dole életével, s Földünk legnagyobb ananász ültetvényének finomságaival. „Kiérkezés” az Északi Part-ra Hale’iwa városánál. A végtelen óceán felől érkező, olykor több mint 10 m magas (!) óriás hullámok és hullámlovasaik fényképezése a világhírű WaimeaBanzai Pipeline és Sunset Beach partszakaszokon. Kahukunál megérkezés az esős Windward Coast-ra, a Szélfelőli oldalra. Ismertetés az ÉK-i passzát szelekről és a keleti esőerdőkről. Délutáni megérkezés La’ie-be, a szamoai mormonok városába, a néhai tabu szegők és legyőzött harcosok volt rejtekhelyére. Látogatás a mormon templomban. Éj La’ie-ben.

5. nap: Egy nap a Jurassic Parkban…

Reggeli indulás az Ahupua’a’O Kahana Park ősi, polinéz halneveldéihez és erdőibe. Séta az állandóan ködös-esős völgy őserdejében, kb. 4 km hosszan. Rövid fotószünet az amerikai tengerészgyalogosok dzsungel kommandó kiképzőhelye alatt, a Kahana-völgyben. Látogatás a Kualoa Birtokon, a Jurassic ParkGodzilla és a Lost c. film sikerek forgatási helyszínén. Étkezési és vásárlási lehetőség a birtokon, pihenővel az óceánparton. Délutáni utazás Kane’ohe városába, a templomok völgyébe, útközben rövid történetek Japán 1868. modernizálásáról, a Meidzsi reformokról és a szigetekre települt japánok sorsáról. Látogatás a Byodo-In templomban, a világhírű, 1000 éves kiotói templom pontos másában. „Hazaúton” strandolási lehetőség Kailua fehér homokos strandjain, a pálmafövenyek fényképezésével. Éj Waikikin.

6. nap: A Nagy Sziget királyi nyaralója

Reggeli utazás a reptérre. Elrepülés belföldi járattal Hawaii-ra (Big Island). Bejelentkezés a hotelünkbe a 10.000 lakosú Kailua-Konán, az örökkön napsütötte Kona Coast partvidék legszebb városában.  Séta Hawaii volt királyainak nyaralóhelyén, annak pálmákkal szegélyezett fövenyén. Látogatás a kétszintes, 1885-ben Kalakaua király által felújított Huline Palotában, majd az Ahu’ena Hieu-nál, a sziget uralkodóinak templománál. (Itt hunyt el 1819-ben Nagy Kamehameha is.)  Séta a korallból épült Moku’aikana templomnál, a szigetek első keresztény épületénél. Esti szabad program. Éj Kailua-Konán.

7. nap:  James Cook kapitány nyomán

Reggeli után a város felett tornyosuló Hualalai hegy fotózása, majd elindulás délre, a világhíres kávé ültetvények mentén. A Kona Kávéöv természeti földrajzának ismertetése. Áthaladás Holualoa-n, a válogatottan szerencsés ide települt művészek és életművészek nyaralóvárosán. Átutazás Honalo városkáján, majd Kealakekua felé. Útközben a több mint 40 km hosszan húzódó ültetvényvilág, 650 kávéfarmjának legszebbjeinek fényképezésével. Kealakekukába érve látogatás a Greenwell család 1850 óta megművelt kávébirtokán. Továbbutazás délre, Captain Cook városába, útközben ismerkedés a híres brit felfedező életével és itt bekövetkezett halála körülményeivel. Séta a Kealakekua-öböl Emlékparkban, Cook kapitány 1877-ben átadott emlékművének fotózása a távolból. Továbbutazás délre, a Pu’uhonua O Honaunau Nemzeti Emlékparkba, menet közben a hely nevének kiejtési kísérleteivel…  A sziget talán legfontosabb szakrális helye, a törzsfők temetője, s egyben végső menedék is volt. A tabu (kapu) rendszer  megszegői, illetve a legyőzött harcosok is ide menekültek, hogy a papok segítségével megtisztuljanak – s új életet kezdhessenek. Séta a harcos ősök sírjaihoz, a polinéz királyi kajakok kikötőjéhez, a templom romokhoz, illetve a „Hawaii Nagy Falhoz”. 2 órás fakultatív strandolási és búvárkodási lehetőség a csodaszép öbölben. Esti visszautazás Kailuna Konába. Éj Kailua-Konán.

8. nap: A hawaii Aranypart és a Waipi’O völgy vízesései

Kora reggeli indulással utazás Honokohau halász kikötőjébe. Jó szerencse esetén a világrekorder méretű kardhalak fotózása. Kutatás a partvidék óriásteknősei után, rövid fürdőzéssel. Továbbutazás a South Kohala Coast-ra, népszerű nevén Az Aranypartra. Úszás és csoportkép készítés a Hapuna Beach-en, számos utazási, nyaralási szaklap szerint, Földünk talán legjobb strandján. (!) Továbbutazás a Pu’ukohola Heiau Nemzeti Emlékparkba, a polinéz templomok és emberáldozatok emlékhelyére. Ismerkedés a néhai luakini (emberáldozat) ceremóniákkal, illetve az itt történt néhai hatalmas építkezések históriájával. Felkapaszkodás Waimea felföldi legelőire. Átutazás a Parker Ranch hullámzó legelőin, ismerkedés a cowboy birodalom alapító John Palmer Parker életével. A paniolo-k, a mexikói és spanyol cowboyok, valamint a longhorn szarvasmarhák fotózása. Rövid látogatás a Parker cowboy múzeumban. Délutáni érkezés a festői szépségű Waipi’O völgy kilátópontra, Kuka’ilimoku, a háború istene kegyhelyére. A hatalmas vízesésekkel ékesített völgy valaha a legbátrabb polinéz harcosok gyülekező és ember áldozat bemutató helyszíne volt. Fotószünet, majd vezetés délre, a Hamauka Coast partvidéken. Séta az Akaka Falls Park esőerdőben, a több mint 100 m magas vízesés fotózásával. Esti megérkezés Hilo-ba, a sziget legnagyobb és legesősebb városába. Éj Hilo-ban.

9. nap: Mauna Kea – ahol a Föld és Ég találkozik

Délelőtti szabadidő és városnézés Hilo-ban: Az USA legcsapadékosabb városa nagyon gazdag múzeumokban, s belvárosa is „európai módon”, vagyis sétával bejárható. 4-5 km távolságra a belvárostól számos kiváló strand található.

Közös múzeumlátogatás, előzetes egyeztetés alapján. A legfontosabb múzeumok: I./ Imiloa Csillagászati Központ: A Mauna Kea (4.205 m) keletkezését és a csillagok világát bemutató tárlatok, a polinéz népmeséktől – az atomkor csillagászatáig. II./ Lyman Múzeum: A Hawaii-szigetek vulkánossági és néprajzi kiállítása. III./ Pacific Tsunami Múzeum: A várost a múlt században kétszer is leromboló tsunamik kiállítása. IV./Mokupapa Discovery Központ: A Hawaii-szigetek több mint 100, nem lakott tagjainak kiállítása.

vagy

Közös látogatás a festői szépségű Hawai’i Tropical Botanical Gardens-ben, az Onomea-öbölpartján.

Délutáni fakultatív utazás terepjáró kisbuszon, helyi vezetőnk irányítása mellett Polinézia tetejére, a hófödte Mauna Keá-ra, esti csillagmegfigyeléssel! Figyelem! Az óceán partjáról indulás következtében 3.000 m tengerszint feletti magasságtól a hegyi betegség tünetei jelentkezhetnek! Az utazás folyamán hosszabb szünetet tartunk, a magassági átállás érdekében. 3.500 m magasság felett bármikor előfordulhat havazás, illetve -3-5 °C hideg. Téli ruházat hozatala nyomatékosan ajánlott! A 4.205 m magas vulkánóriás 4.500 éve tört ki utoljára. Neve jelentése a „Fehér tető” illetve a hely ahol a Föld és Ég találkozik. A polinéz őslakosok számára a misztikus csúcs kapu (tabu) terület volt, amit csak a legelőkelőbb harcosok közelíthettek meg. (A tetejére ők sem merészkedhettek.) Az 1960-as években a szent hegyre rádióteleszkópokat telepítettek, mára a világ elsőszámú csillagászati megfigyelőközpontjává vált, 13 teleszkóppal, ebből a világ 3 legnagyobbjával. Vezetés a Saddle(Nyereg) úton, a felhők fölé, útközben fotószünetekkel a legszebb kilátópontokon. Látogatás az Onizuka Állomáson. (A hawaii származású, a Challenger űrrepülő katasztrófájakor hősi halált halt Ellison Onizuká-ról elnevezett központ.) Feljutás terepjáró buszunkon a csillagvizsgálókhoz. Csoportképkészítés Polinézia tetején. A hóviszonyoktól (és állapotunktól) függően rövid hócsata, majd aláereszkedés a Nyereg útra. A Maona Loa (4.170 m) óriásvulkán panorámáinak fotózása, jó látási viszonyok esetén. Sötétedés után csillagles! Késő éjszakai visszatérés a hotelbe. Éj Hilo-ban.

10. nap: Hawaii Vulkánok Nemzeti Park

Reggeli indulással egész napos látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti Park rámai szépségű és legkülönlegesebb pontjain. Közös információgyűjtés és filmnézés a Kilauea Látogatóközpontban, majd „kihajtás” bolygónk legaktívabb vulkáni kráterének peremére. Ismerkedés a Kilaueá-val „testközelből”: Séták és vezetés a peremen, fotószünetekkel. Rövid túra a Kén-partoknál, majd továbbutazás a Jaggar Múzeumhoz. Séták a láva által „sávozott” esőerdőkben, majd a Keanakako kráternél, amíg a kén-dioxid felhők és a rangerek megengedik. Séták a leglátványosabb (kihűlt) lávamezőkön, majd vezetés az óceánpartra a Holei Sea Arch vulkáni boltívhez. Alkonyatkor a vörösen izzó lávák fényének fotózása. Késő esti visszaérkezés szálláshelyünkre. Éj Hilo-ban.

11. nap: Az USA legdélibb pontján

Délelőtti indulással utazás délnek, Ka’u esőerdőinek peremén a sziget legelhagyatottabb vidékén, a Wood Valley völgyön át. Pahala városkája mellett látogatás egy tibeti buddhista templomnál, elmélkedési lehetőséggel a természet- és az emberi természet felett. Vezetés a hullámzó zöld mezőkön át a Ka Lae-hoz, a sziget és az USA legdélebbi pontjához. Az állandó viharos széltől hajló fák, és a viharos, mélykék óceán fényképezése. Továbbutazás Ho’okena-ba, a sziget talán legérintetlenebb – ma is polinéz többségű halász településére. Késő délutáni visszaérkezés Keahole Konába. Búcsúvacsora lehetőség, koktél kortyolgatással – s búcsúzással a Hawaii-szigetektől. Kailua-Konán

12-14. nap: Hazautazás

Menetrendtől függően elrepülés Honoluluba, majd onnan átszállásokkal haza. Éj a repülőn, Budapestre érkezés a 14. napon, délután 13:40-kor.

w1c2gFA

 

AMERIKAI-SZAMOA hosszabbítási lehetőség Honoluluból. A Pago Pagóra repülésről és a szigeteket bejáró hosszabbítási lehetőségről érdeklődjön irodánkban!

 

Az út idegenvezetője: Gőgös Norbert

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között – a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól – Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2018.01.25 2018.02.08 14 nap / 11 éj Önellátás 837 000 Ft

Az ár tartalmazza

a megadott szállást, a megadott programokat, helyszíni közlekedést és a magyar nyelvű idegenvezetést

Külön fizetendő

Repülőjegy illetékkel: kb. 470.000 Ft,

ESTA engedély díja és ügyintézés: 8.000 Ft/fő + 5.000 Ft/fő

Belépők (kb. 194 USD, a helyszínen fizetendő)

Útlemondási biztosítás: 1,5%

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás

Egyágyas felár: 393.000 Ft

 

Fakultatív program

Mauna Kea kirándulás: 55.900 Ft

Mauna Kea

Várható belépődíjak (helyszínen fizetendőek):

1./ Washington Place (palota): 7,-USD
2./ Iolani Palota: 8,-USD
3-4./ Hawaii Hajózási Központ & Bishop Múzeum: 12,-USD
5./ Pearl Harbour: 31,-USD
6./ Diamond Head Park: 2,-USD
7./ Hanauma-öböl búvárpart: 8,-USD
8./ Hawaii Ültetvény Skanzen: 8,-USD
9./ Dole Ültetvény Ananász vonat: 9,-USD
10./ Polinéz Kulturális Központ: 50,-USD
11./ Ahupua’a’O Kahana Park: 2,-USD
12./ Kualoa Ranch esőerdő terepjárózás: 35,-USD
13./ Kealakekua-öböl Emlékpark: 4,-USD
14./ Pu’uhonua O Honaunau Emlékpark: 4,-USD
15./ Pu’ukohola Heiau Emlékpark: 6,-USD
16./ Hawaii Vulkánok Nemzeti Park: 8,-USD

Kealia-Beach-Kauai-HawaiiComments are Closed

© 2019: Aloha HAWAII | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress