Hasznos információk

további fontos tippek

CDW  biztostítás

Töréskár biztosítása (Collision Damage Waiver) a bérelt autók legfontosabb biztosítási eleme. Ez fedezi az autóban okozott kár ellenértékét a bérlés ideje alatt. A legtöbb országban és a legtöbb szolgáltató esetében létezik egy minimálisan fizetendő összeg, amelyet nem lehet csökkenteni (hasonlóan, mint nálunk, ill. sok más országban is a teljes körű biztosítás esetében). Az önrész összege 500 EUR-tól 2000 EUR-ig vagy akár ennél magasabb összegig terjedhet. Ez biztosítja a szolgáltatót a bérelt autó nem rendeltetésszerű használata esetére. Ez az összeg országonként és autó kategóriánként eltérő lehet és a szolgáltató annak konkrét összegét feltünteti az aktuális árlistájában. Az önrész összege az okozott kártól függetlenül valamennyi esetben levonásra kerül baleset esetén.

Ez a biztosítási fajta nem fedezi az alvázban, a kuplungban, a szélvédőben, tükörben, fényszórókban, abroncsokban, kárpitban okozott kár értékét, valamint az olyan kárt, ami a vezető alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltsága és gondatlan vezetése miatt következik be. Nem fedezi a speciális takarítási költséget, a természeti erők okozta károkat, a felügyelet nélkül, de kulccsal hagyott autóban keletkezett kárt, a gépkocsi kulcsainak elhagyásából bekövetkező kár értékét.

 

TP biztosítás

Lopáskár elleni biztosítás (Theft Protection insurance) fedezi a bérbeadó költségét az autó teljes vagy részleges ellopása esetére. A legtöbb országban és a legtöbb szolgáltató esetében létezik egy minimális önrész, amelyet nem lehet tovább csökkenteni (hasonlóan, mint nálunk, ill. sok más országban is a teljes körű biztosítás esetében).

Az önrész összege 500 EUR-tól 2000 EUR-ig vagy akár ennél magasabb összegig terjedhet. Ez biztosítja a szolgáltatót a bérelt autó nem rendeltetésszerű használata esetére. Ez az összeg országonként és autó kategóriánként eltérő lehet. A szolgáltató ennek konkrét összegét feltünteti az aktuális árlistájában. Az önrész összege a kár nagyságától függetlenül, valamennyi esetben levonásra kerül.

 

Super CDW és Super TP biztosítás

Ezek a biztosítások teljesen megszüntetik az önrész szükségességét az autó törése vagy ellopása esetében.  Egyes országokban ez a biztosítás a bérlés díjába van beépítve. A legtöbb országban, még ha a biztosítás be is van építve a bérlés díjába, a szolgáltató felszámol a baleset esetére kezelési költséget. Hasonlóan más országok gyakorlatához, ez a biztosítás nem terjed ki az alvázban, a kuplungban, a szélvédőben, tükörben, fényszórókban, abroncsokban, kárpitban okozott kár értékét, valamint az olyan kárt, ami a vezető alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltsága és gondatlan vezetése miatt következik be. Nem fedezi a speciális takarítási költséget, a természeti erők okozta károkat, a felügyelet nélkül, de kulccsal hagyott autóban keletkezett kárt, a gépkocsi kulcsainak elhagyásából bekövetkező kár értékét.

 

Harmadik fél részére okozott kár biztosítása

Ez a biztosítás fedezi a bérlő harmadik félben okozott testi vagy anyagi kárának helyreállítását, amit a bérelt autóval okoz. Ennek a biztosításnak a követelményei országonként különbözőek:

  • Az Egyesült Államokban és Kanadában a  CDW biztosítás tartalmaz minimális mértékű harmadik fél részére okozott kár biztosítása. Emiatt a szolgáltatók az észak-amerikai országokban további biztosításokat ajánlanak, úgy mint az SLI (Supplement Liability Insurance – kiegészítő Felelősségbiztosítás), amely kiterjeszti harmadik fél részére a lefedettséget 1,000,000$-ig. Ez a biztosítás benne van a bérlés díjában valamennyi nálunk bérelt USA és Kanadai autónál.
  • A Világ többi részén a harmadik fél részére okozott kár biztosítása kötelező és a CDW biztosítás értéke tartalmazza az adott ország törvényeinek megfelelően.

 

Excess refund – Önrész visszatérítő – biztosítás

Az izraeli “Harel” biztosító társaság révén köthető kiegészítő, Excess refund biztosítás, garantálja a minimálisan felszámolható levonásra kerülő összeg visszatérítését.

Ez egy választható biztosításfajta, amelyet a bérlési folyamat során lehet kiválasztani. A biztosítás díja a vezető életkorától függ:

A 25 – 73 év közötti korosztálynak napi 5 EUR-nak megfelelő a díja.

A 21 – 24 és 74 – 75 éveseknek napi 7 EUR-nak megfelelő összeg a díja.

A 76 – 78 éves vezetőknek napi 10 EUR-nak megfelelő összeg a díja.

Az Excess refund biztosítás addig él, amíg a bérlési szerződés feltételei nem sérülnek (pld.: az autó alvázának sérülése, stb.), és visszatérítést biztosít a szélvédő vagy az autó tetejének sérülése esetére is.

Az utas hazaérkezését követően, amennyiben kérelmet szeretne benyújtani a biztosító társasághoz, küldje el papírjait, hogy azokat eljuttassuk a  “Harel” biztosítóhoz az  “Ophir and Co.” biztosítón keresztül. A következő dokumentumokra van ilyenkor szükség:

1. bankkártya terhelését bizonyító dokumentum

2. bérlési szerződés

3. a szolgáltató kárjegyzőkönyve

4. Excess refund szerződés, amit a bérlési voucherrel egyetemben kapott meg

Valamennyi szükséges dokumentum kézhezvételét és a kérelem határidejének kivizsgálását követően, 30 napon belül teljes összegű visszatérítést fog kapni a biztosító társaságtól.

 

Baleset-biztosítás

A baleset-biztosítás (Personal accident insurance – PAI) a bérlő testi épségét biztosítja a bérlés ideje alatt. A legtöbb esetben ez a biztosítás kiterjed a személyes poggyászokra is, amelyek a baleset idején a bérelt autóban találhatóak.

A baleset-biztosítás megkötésére csak autóbérléstől függetlenül van lehetőség a szolgáltatónál. A biztosítás fedezete esetenként és szolgáltatónként eltérő lehet.

Ajánlott alkalmanként összehasonlítani a betegség biztosítással, hogy a duplikációt elkerüljük.

© 2019: Aloha HAWAII | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress