5 tutti tipp autóbérléshez

 

  1. Az autófoglalás előtt

Az autó mérete és a bérleti díj

Mindig az Ön céljainak és igényeinek megfelelő autót válassza, ajánlatos figyelembe venni az utasok számát, csomagok mennyiségét valamint az ajtók és férőhelyek számát is.

Mindig olvassa el a bérautóra vonatkozó kölcsönzési feltételeket és győződjön meg róla, hogy mit tartalmaz a bérleti díj.

Mivel bárkivel előfordulhat, hogy le kell mondania az utazást és a lefoglalt bérautót, ezért tájékozódjon a lemondási feltételekről és a lemondási díjról is.

Ha megtalálta a megfelelő autót, azt kényelmesen az interneten is lefoglalhatja, általában kedvezményesen.

Kedvezőbb ajánlatokat találhat, ha az autóját már idővel az utazás előtt lefoglalja.

Érdemes a felvétel és leadás időpontját jól meghatározni, hogy csak annyi időre fizessen az autóért, amennyire szüksége van. Az autóbérlésért általában napidíjat számolnak fel és minden megkezdett 24 óra egy újabb napnak számít.

Ezért egy plusz óráért akár egy újabb nap díját is kifizetheti.

Természetesen a méret mellett fontos az ár is, de nem mindig lehet az első számú szempont. Ha a helyszínen derül ki, hogy a lefoglalt méretű autó nem elég tágas az utasok vagy a csomagok számára és ezért ott kell nagyobbra váltani, az „upgrade” nem tervezett kiadást jelenthet.

 

  1. A bérautó biztosítása:

Felelősség biztosítás és CASCO az árban van?

Talán ez a leggyakrabban felmerül kérdés az autóbérléssel kapcsolatosan.

A biztosítási fedezet akár országonként, kölcsönző cégenként és bérautó kategóriánként is eltérhet.

Először nézzük az autókölcsönzésre vonatkozó biztosítási fogalmakat.

Felelősség biztosítás (TPI) – Ennek megléte alapvető követelmény

Önrész csökkentő törésbiztosítás (CDW) – Az önrész mértékéig csökkenti a bérlő felelősségét káresemény esetén /casco biztosítás/

Lopásbiztosítás (TI) – Lopás esetén nyújt fedezetet

Legtöbb esetben ezeket a bérleti díj alapvetően tartalmazza. Önnek egy nagyon fontos dolgot kell még figyelembe venni, ez pedig az önrész.

Önrész (Excess) Az az összeg, amelynek mértékéig Ön felelősséggel tartozik a bérautóban keletkezett kárért.

Nézzünk erre egy példát:

Az Ön által bérelt autó tartalmaz CDW biztosítást, ahol az önrész 400 euró.

Ez azt jelenti, ha a kocsiban kár keletkezett és a kár értéke 500 euró akkor Önnek csak 400 eurót kell fizetnie.

Viszont ha a kár csak 200 euró akkor, csak 200 eurót kell fizetnie a keletkezett kárért.

Ahogy már említettem az önrész mértéke a bérautó értékétől és kategóriájától függően változó (0-tól akár 3000 euróig), ezért mindig ellenőrizze azt foglaláskor.

Az önrész összeg néhány országban:

Magyarország – 200 eurótól

Spanyolország – 150 eurótól Gyakori a 0 euró azaz kár esetén nem fizetünk önrészt

Egyesült Államok – 0 euró a leggyakoribb, azaz kár esetén nem fizetünk önrészt

Görögország – 300 eurótól

Olaszország – 800 eurótól

Írország – 900 eurótól

Most lehet, hogy ezt mondja:

Rendben, Én szeretnék nyugodt lenni és nem a bérautó miatt aggódni. Mit tegyek?

Szerencsére Önnek több lehetősége van:

  1. Ha Ön megelégszik, az alapbiztosítással, akkor a bérautó felvételekor, ne vásároljon extra biztosítást. Sokan választják ezt a megoldást, hogy a bérautót az önrész kockázatával vezetik.

Előnye: Nincs további költség.

Hátránya: Lopás vagy törés esetén az önrész összegét Öntől levonják, ami akár €1200 is lehet. Továbbá adminisztrációs díjak is felmerülhetnek.

  1. Ön vásárolhat extra biztosítást a kölcsönző pultnál az autó felvételekor.

Mindig olvassa el a feltételeket és győződjön meg róla, mit fedez a biztosítás és az önrész valóban nulla, vagy még egy kisebb összeg erejéig felelősséggel tartozik. Ezt a biztosítást leggyakrabban SCDW rövidítéssel jelölik.

Előnye: Mentesül a nagyobb összegű felelősség alól, továbbá a letét (kaució) is kevesebb lesz.

Hátránya: Megemeli a bérlés összegét, mert ennek díja napi 10-25 euró között van országtól és autó kategóriától függően. Ez a biztosítás legtöbbször nem fedezi az üveg- és gumi kárt vagy éppen a kulcsok és iratok elvesztését.

  1. Köthet biztosítást online, ami egy olcsó megoldás és nincs önrész. Ha bármilyen kár keletkezik az autóban, akkor a kölcsönző, természetesen levonja az összeget, de a biztosító teljes mértékben megtéríti azt. Ilyen, pl. a Mondial Assistance önrész visszatérítő biztosítása.

Előnye: Online köthető akár a foglalással egy időben. Kedvezőbb ár, mint a helyszínen kötött esetében. A biztosítás kiterjed az üveg-, felni és gumikárra is a törés és lopáskár mellett.

Hátránya: Mivel ez egy autókölcsönzőktől független biztosítás, ilyen biztosítás megléte esetén a kölcsönző nem tud eltekinteni a biztonsági letét zárolásától. Esetleges kár esetén az autókölcsönző levonja Öntől az okozott kár összegét, amit a biztosító utólag térít vissza Önnek.

Az autó átvételekor, bérleti szerződés aláírásakor Önnek meg kell jelölni, hogy szeretné, vagy nem szeretné megkötni a kölcsönző által felajánlott SCDW biztosítást. Figyeljen arra, hogy mindig az Ön döntésének megfelelő helyen írja alá az erre vonatkozó nyilatkozatot.

 

  1. Kiegészítő felszerelések és extra szolgáltatások

Fontolja meg, hogy milyen extra szolgáltatásra lesz szüksége, amivel Önnek számolnia kell a bérleti díjon felül.

Üzemanyag –A bérleti díj nem tartalmazza az üzemanyag költségét, ezzel számolnia kell előre.

További vezető(k) díja – Ha meg szeretné megosztani az autó vezetését mással is, azért általában extra díjat kell fizetnie.

Reptéri pótdíj – A repülőtéren felvett autókért felszámított kiegészítő díj. Győződjön meg róla, hogy az árajánlat ezt tartalmazza-e vagy a helyszínen fizetendő a bérleti díjon felül.

Gyermekülés – Legtöbb országban kötelező a használata, ha szükséges, akkor külön kérésre bérelhet az autóval együtt.

Pénzt takaríthat meg, ha megoldható a saját gyermekülés használata.

Navigációs rendszer – Nagyszerű segédeszköz lehet ismeretlen utakon, de legtöbb esetben csak extra díjért.

Pénzt takaríthat meg, ha megoldható a saját GPS használata.

Hólánc/Síléctartó – Télen, hegyi vezetésnél szükséges tartozék. Ha síelni utazik, a síléctartó jó szolgálatot tehet

Néha ha az első benzinkútnál megvásárolja a hóláncot, olcsóbb, mint a bérlés.

Ha várhatóan szüksége lesz a hóláncra, a felhelyezését, még világosban próbálja ki. Ne a hóesésben, egy sötét hegyi úton szembesüljön vele először.

Kilométer díj – Ideális esetben a díj már tartalmazza a korlátlan kilométer használatot. Néhány cég azonban napi limitet határoz meg, minden megtett plusz kilométerért további, extra díjat számol fel. Foglalás előtt erről tájékozódjon.

Személyi balesetbiztosítás – Az autó átvételekor lehetősége van ilyen vásárlására, de külföldi utazás esetén, ha van utasbiztosítása, akkor Ön, már biztosítva van.

  1. A bérautó átvételekor

A bérautó felvételéhez szüksége lesz, ezért az utazáshoz vigye magával:

– Útlevél vagy személyi igazolvány

– Érvényes vezetői engedély (akár nemzetközi)

Mindig olvassa el a vezetői engedélyre vonatkozó feltételeket

– Dombornyomott bankkártya

(általában Visa vagy Mastercard)

A biztonsági letét csak ritkán elfogadott módja a készpénz vagy betéti kártya /Maestro,Cirrus/, ha ilyen, lehetőséget szeretne igénybe venni, még a foglalás előtt tájékozódjon erről.

– A foglalásról emailben kapott visszaigazolást (Online foglalás esetén)  a rendszer bérleti vouchert küld a foglalás visszaigazolásakor

A bérleti szerződés aláírása előtt olvassa el a kölcsönzési feltételeket, ellenőrizze az árat és a biztosításra vonatkozó feltételeket, ha valamit nem ért pontosan arra kérdezzen rá és kérje, hogy magyarázzák el.

Mielőtt elindulna

Az autót vizsgálja át, hogy van-e rajta sérülés, és az szerepel-e a bérleti szerződésben. Továbbá ellenőrizze, hogy a kért kiegészítő felszerelések megvannak-e. Ha bármi eltérést tapasztal, azt jelezze a kölcsönző munkatársának, még mielőtt elhagyja a kölcsönző parkolóját. Ha eltérést vagy hiányt tapasztal, de nem jelzi azt, utólag nehezebb lehet tisztázni mikor is keletkezett az autón.

Jó ötlet lehet, ha fényképet vagy videót készít átvételkor az autó esetleges sérüléseiről.

Érdemes megterveznie az útvonalat az úti célja felé még mielőtt elindulna, így magabiztosabban vághat neki az utazásnak.

  1. A bérautó leadása

Az autót leadáskor is vizsgálja át, -lehetőleg a kölcsönző munkatársának jelenlétében-, hogy keletkezett-e rajta sérülés. Ha bármilyen fizetési kötelezettség felmerül, vagy szóbeli megegyezés történik, arról kérjen írásban is igazolást. Győződjön meg róla, hogy a kölcsönző munkatársa a bérleti szerződésen a leadást aláírással igazolta, ha ez lehetséges.

Ha mindent rendben találnak a benzinre és az önrészre levont, illetve zárolt összegeket visszaadják, vagy feloldják. Ennek van egy rövid átfutási ideje, ezért ez az összeg nem lesz azonnal elérhető még a leadás után.

Ha bármi kérdés merül fel azt mindig érdemes még a helyszínen tisztázni személyesen, mint megvárni a hazautazást és utólag levélben vagy telefonon egyeztetni.

Amennyiben a leadás a normál nyitva tartási időn kívül esik, úgy az autót és a kulcsokat az erre maghatározott helyen kell hagyni. Ezt a kölcsönző munkatársa pontosan el tudja Önnek mondani átvételkor.

Ha repülővel utazik, mindig hagyjon elég időt a leadásra a járata indulása előtt. Erre kb. 10-20 percet érdemes számolni a repülőtértől is függően.

5+1. Az üzemanyag

A legtöbb esetben az üzemanyagot a bérleti díj nem tartalmazza, ez a költség a bérlőt terheli. Az üzemanyagra vonatkozó előírások nem egységesek ezek országonként és kölcsönzőként is változhatnak. A leggyakoribb feltételek:

Tele-Tele: Az autót tele tankkal adják át és így is kell visszaadni. Az átvételkor üzemanyagra kauciót számítanak fel, ez azonban visszajár, ha tele tankkal adja le az autót. Amennyiben mégsem tele adná le az autót, úgy a hiányzó benzin árát és az újra töltési díjat (€10-20) felszámítják. Néhány kölcsönző viszont ilyen esetben az egész tankra levont összeget megtartja. (A hiányzó mennyiségtől függetlenül.) Ezért érdemes a leadási pont 5 km-es körzetében tankolni a visszavitel előtt.

Tele–Üres (kötelezően): Az autót tele tankkal adják át és üresen kell leadni. Ebben az esetben 1 tank benzin ára az átvételkor fizetendő és üres (már amennyire lehet) tankkal kell visszaadni az autót. Amennyiben marad a tankban üzemanyag, azért általában nem jár visszatérítés. Az újratöltés logisztikája miatt a pultnál felszámolt ár magasabb, mint a literenkénti ár a benzinkutakon. Cserébe viszont nem kell hazautazás előtt benzinkút kereséssel tölteni az időt. Ez az előírás elterjedt Spanyolországban és az Egyesült Államokban illetve több kölcsönző is alkalmazza, pl. Írországban és az Egyesült Királyságban is.

Tele–Üres (választható): A fentiekhez hasonlóan előre megvásárolható egy tanknyi üzemanyag átvételkor kedvezményes áron.

Megegyező szint: Az átvételkor megegyező szinten kell állnia a mutatónak, ami nem feltétlenül tele tankot jelent. Pl. félig tankolva adják az autót és így kérik vissza.

Az üzemanyagot a bérleti díj tartalmazza: Ez csomagajánlatok esetében érhető el, előre fizetéssel több opcionális extrával együtt kedvezményes áron 1 tank benzin már az árban van.

 

A felsorolt tippeket figyelembe véve egyszerűbb lesz döntenie, és kellemesebb élmény lesz az autóbérlés, nyugodtabb lesz az utazás is.

 


Comments are Closed

© 2019: Aloha HAWAII | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress